fredag 28 augusti 2009

Gas i Österjsön Hot eller Möjlighet

Det visar sig nu att Länsstyrelsen i Blekinge "prioriterade frågor och ärenden från länet" enligt dagens BLT. Analys och riksbedömning om miljö, fiske, sjötrafik, säkerhetspolitik, försvar och bevakning till sjöss anses inte beröra länet. Sveriges enda Marinbas ligger i Karlskrona och Länstyrelsen anser inte att dessa frågor rör länet. Jag blir svettig och tar mig för pannan. En provinsialfilial är vi inte betjänta av.
Fp beställde 2007 en undersökning av Synnovate-Temo om svenskarnas inställning till Gasledningen som planeras i Östersjön. Av drygt 1000 tillfrågade svarade 76 % att de kände till planerna. Av dessa 76 % svarade 55 % att de var emot ledningen.
Motståndet ökar efterhand och Aftonbladets enkät i juni i år visar på 70% emot.

Vår Europaparlamentariker Olle Schmidt trycker på i EU i denna fråga och har fått till en skärpning av EU:s officiella inställning i frågan.
”Ryssland måste inse lärdomen i det gamla ordspråket "behandla andra som du vill bli behandlad själv". Det är märkligt att EU, bland annat genom att godkänna gasledningen i Östersjön, skall tillåta en allt starkare rysk energidominans samtidigt som europeiska företag förvägras investeringsmöjligheter i Ryssland, säger Olle Schmidt.”

Märkligheterna och svårigheterna i denna fråga är oändliga och rör sig på hela skalan från rent mänskliga behov kring uppvärmning av bostäder, via miljöaspekter i Östersjön till säkerhetspolitiska faktorer.

Självklart får detta inte hindra ett yttrande från Länsstyrelsen i Blekinge eftersom vi i Blekinge i högsta grad berörs av denna gasledning direkt och indirekt. Detta inger inget förtroende för regeringens arm i Blekinge.
Mycket märkligt är det också att inte ett ord sades under politikerveckan på Gotland i somras. Månne det redan har varit färdigförankrat i de viktiga nivåerna?

Jag ansluter mig till den mycket skeptiska inställning som finns i denna fråga men kan inte låta bli att trots detta bredda perspektivet lite.

Som gammal militär, kapten i flottan, glömmer jag inte en oerhörd upplevelse under en ”fredlig” samövning med örlogsflottor från Östersjöländerna i mitten på 90-talet.
Jag deltog i en av de första PFP-övningarna PartnershipForPeace i s Östersjön. Ombord på en av svenska flottans örlogsfartyg stod jag och språkade med en rysk marinofficer. Vi talade tyska med varandra. För mig var denna händelse en islossning av pyramidala mått och gav hopp om fortsatt hänsyn och förståelse till varandra kring Östersjön.
Skillnaden mot det så kallade Kalla kriget och den ogenomträngliga muren till Warszawapakten var enorm.
Kanske en gasledning inte är det optimala i att skapa ett bättre klimat kring Östersjön men betydelsen får inte underskattas.
Sylvia Asklöf F kanske kan utveckla hur Ryssland tänker i dessa sammanhang?
Storhetsambitioner eller ödmjukhet inför nyttan av att ha goda grannar?