onsdag 7 oktober 2009

Snart kommer Sossarna att sno stålarna

Den rödgröna samlingen har nu presenterat en alternativbudget på det nationella planet i konungariket Sverige. Smaker, färger och innehåll gör att soppan skär sig direkt. Som väntat överträffar de tre partierna varandra i ambitionen att åter nå nya världsrekordhöjder i skattetryck.
BLT:s ledare kallar det fyndigt för Brandskattning.
En genomsnittlig löntagare betalar idag 55,6 procent av den totala lönen i skatt om alla skatter räknas med.
Hur högt är de rödgröna beredda att gå? Hur mycket skatt är Svensson beredd att betala?
Undrar om socialisterna med anhängare tror på vad de själva sjunger på 1:a Maj ?
”Båd´stat och lagar oss förtrycka vi under skatter dignar ner”.


Hur jobben ska bli fler genom kraftigt höjda skatter på jobb och företagande är obegripligt.
Blir det fler jobb om det blir mindre lönsamt att arbeta och dyrare att anställa? Är det klokt att mitt i en global lågkonjunktur minska den inhemska konsumtionen? Högre skatt på jobb, dyrare att anställa och mindre i plånboken till konsumtion skapar mindre efterfrågan på varor och tjänster vilket i sin tur skapar färre arbetstillfällen vilket i sin tur förlänger lågkonjunkturen.
Kontraproduktivt brukar detta kallas. Är det vad svenska folket behöver just nu och de kommande åren? Tillåt mig tvivla och peka på att de motsatta åtgärderna är de klokaste.
Sahlin och Östros vill vara försiktig med skattehöjningar i dåliga tider. Vad kan vi vänta oss för skattehöjningar i goda tider? Ska undersköterskan få minus 2 000 kronor i börsen när alla 4 stegen i jobbskatteavdraget är återkallade? Kommer småbarnsfamiljerna i Karlskrona att få det enklare att betala avgiften för förskola med det rödgröna alternativet?
I Karlskrona raljerar S kommunalrådet Hansson om att vi är i ”Skattesänkarträsket” och att vi låter småbarnsfamiljer i Karlskrona betala regeringens enorma skattesänkningar. Det han glömmer tala om är att de tre första stegen har S i riksdagen rösta ja till och har idag mycket svårt att ge besked om detta ska återställas. Hur ska S ta sig ur detta ”träsk”?

Som ett komplement till taktiken ”sno stålar från Svensson” på det nationella planet skäms inte Hansson från att ta ut ännu mer ur våra kommunala bolag. I socialisternas Karlskrona ska hyresgästerna i allmännyttan och i privatbostäder förutom skattehöjningar också betala välfärden via höjda hyror och via fortsatt höga vatten- och renhållningstaxor som samtliga indexuppräknas. Hyresgästföreningen är inte glad över detta i dagens BLT.
Valet nästa år kommer i mycket stor utsträckning att handla om skatterna. Medborgarna i Sverige bör informeras om hur välfärdens ska finansieras .
Jag envisas med att föra debatten om hur välfärden ska finansieras och använder SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, utredningar och skrivningar kring detta.
Citat ”På 25 år har kostnaderna för vård, skola och omsorg ökat med 50 procent.
Utvecklingen är ohållbar på sikt. De närmaste 20 åren kommer Sveriges befolkning att öka med drygt 800 000 invånare. Endast 15 000 av dem kommer att vara i arbetsför ålder. Det innebär att allt färre ska betala för allt fler, vilket gör det svårare att förlita sig på skattehöjningar framöver.
Vi måste våga prata om effektiviseringar, prioriteringar, försäkringsalternativ och skatt- och avgiftsnivåer. Vad är lämpligt, möjligt, gångbart och rättvist?” resonerar SKL.

I skenet av detta duger det föga att enbart föreslå skattehöjningar som sättet att finansiera vården, skolan och omsorgen ute i kommunerna.